26.9.2011

Viana Do Castelo - Leixoes 22.9.2011 07.35 utc - 22.9.2011 15.00 utc = 7h 25’ / 37,6 Nm

Olemme muutaman kerran seonneet ajoissa tullessamme uudelle aikavyöhykkeelle ja sen vuoksi aloitimme kirjoittaa ajat utc–aikoina.

"Sumujen silta" Viana Do Castelossa
Heräämme taas sumuiseen aamuun. Huono näkyvyys, ahdas marina ja sen ulosmenoaukolla vallitseva kova virta ei onneksi aiheuta ongelmia, kun peruutamme marinasta ulos. Kääntyminen sisällä marinassa ei tilanpuutteen vuoksi olisi onnistunut. Sumuista jokea pitkin etenemme ns. mittarissa eli tutkan, elektronisen kartan ja AIS:n avulla. Veneen alkaessa keinua tiedämme muustakin kuin elektroniikasta, että olemme tulleet aallonmurtajan suojasta ulos merelle.  Tuulta ei ole edes sen vertaa kuin edellisellä legillä, eikä sumukaan ota hälvetäkseen. Myöhemmin päivällä laivaliikenne vilkastuu johtuen siitä, että olemme menossa kohti suurta satamaa. Toisen istuessa sisällä tutkan ja AIS:n ääressä yrittää kannella oleva parhaansa mukaan väistellä sumun ja korkean mainingin seasta eteen ilmestyviä kalastajien pyydysmerkkejä. Niitä on vielä enemmän kuin edellisellä legillä.  Sumussa kuului aina välillä jonkun laivan sumutorven törähtely. Sumu hälveni vähän ennen Leixoesiin tuloa ja samalla virisi tuuli, mutta kuten edelliselläkin legillä, se oli liian myöhäistä. Marinaan tulo sujui ongelmitta, VHF-kutsuun vastattiin heti hyvällä englannilla: tervetuloa laiturilla ollaan vastassa.  Kahden satamamiehen avustamana kiinnityimme laituriin. Satamakonttorissa vaaditaan täällä kaikki mahdolliset dokumentit passeista veneen vakuutustodistukseen ym. Satamamaksu on Chenoan kokoiselta veneeltä 23,75/vrk. Ilahduimme, kun saimme taas netin toimimaan veneestä, vaikka sen piti toimia vain toimistorakennuksessa.

Leixoes/Porto

Leixoes on Porton ulkosatama täynnä isoja rahtilaivoja, vieressä suuri kalasatama, jonka yllä valtava lokkiparvi.  Kaupunkikuva on sekoitus hienosta täysin ränsistyneeseen. Rantaa pitkin kulkeva parin kilometrin pituinen kävelykatu ja sen edustalla olevat hiekkarannat ovat todella upeita.  Espanjaan verrattuna Portugali on vähän nukkavieru, mutta ystävällisyys, tietynlainen hyväntahtoinen välinpitämättömyys ja kiireetön elämäntapa luo kaiken ylle tietynlaisen harmonian. Kenelläköhän meillä EU:ssa on kaikki asiat ihan kunnossa.

Leixoes

Teimme n. 30 minuutin bussimatkan Portoon. Matkalla sai hyvän kuvan tavallisesta kaupungista ja sen esikaupunkialueesta. Portossa teimme sight-seeing-kierroksen 2-kerroksisella turistibussilla. Doura-joen yli kulkevat sillat, joen jyrkät rannat, sekä joella kulkevat perinteiset portugalilaiset pienveneet tekivät turistimaisuudestaan huolimatta meihin vaikutuksen, samoin hienot kirkot ja vanhat palatsit. Kokonaisuudessaan Portosta jäi kaupunkina sympaattinen ja maisemallisesti hieno kuva.

Porto



Viimeisenä päivänä Leixoesissa törmäsin sattumalta kirkolliseen juhlakulkueeseen, joka luterilaiseen koruttomuuteen tottuneelle oli elämys soittokuntineen ja värikkäine pyhimyksen- kuvineen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti