3.7.2013

Ponta Delgada, Sao Miguel, Azorit


Ponta Delgada sijaitsee Sao Miguelin saarella ja se on koko Azoreiden pääkaupunki. Venesatama on aivan kaupungin sydämessä. Kaupungin maamerkkejä ovat kauniit kirkot ja yksi korkea tornitalo.

City Gate 
 Meidät toi Ponta Delgadaan sovittu tapaaminen tyttäremme Miljan ja hänen perheensä kanssa. Ajoitus meni ihan nappiin, vaikka lähtiessämme St. Maartenilta epäilimme sen onnistumista. Me tulimme Ponta Delgadaan aamulla 22.6. ja Milja perheineen oli tullut edellisenä päivänä. He olivat majoittuneet hotelliin kolmeksi ensimmäiseksi yöksi. Jälleennäkeminen venesataman laiturilla oli ratkiriemukas. Vietimme seuraavat 5 päivää tiiviisti yhdessä nauttien Miljan, Timon ja varsinkin Laurin ja Tuomaksen seurasta. He muuttivat kolmeksi viimeiseksi yöksi veneeseen meidän kanssamme. Tilaa riitti kaikille, mutta nukkumista häiritsi kova tuuli ja svelli, jotka keikuttivat venettä ikävästi laituria vasten. Jouduimme vähän väliä korjailemaan katkenneita kiinnitysköysiä. Pojat eivät kyllä olleet moksiskaan, vaan nukkuivat sikeästi.

Milja and her family

Minä kiersi Miljan perheen kanssa saarta heidän vuokraamallaan autolla. Lennart ei halunnut jättää välillä pahasti keinuvaa ja tempoilevaa venettä ilman vahtia laituriin ja lisäksi oli paljon huoltotöitä veneessä.
Sao Miguel on kasvullisuudeltaan todella rehevää, paikoitellen melkein trooppista ja ylhäällä vuorilla havupuuvoittoista. Tunnusomaista on kaikkialla tienvierillä kasvavat taivaansiniset ja valkoiset hortensiat.


Maa on tuliperäistä ja kuumia lähteitä on useita. Kävimme uimassa Caldeira Velhan vesiputouslammessa ja Furnasin kirkkaan keltaisessa 40-asteisessa, kuulemma terveyttä ja voimia antavassa vedessä.  Varsinkin pojat nauttivat pulikoinnista. Furnasissa tutustuimme myös upeaan puutarhaan, jossa kasveja kaikkialta maailmasta.
Hot springs in Furnas
Milja ja Timo olivat luvanneet pojille valasretken. Olisimme voineet lähteä omalla veneellä  merelle, mutta kovan tuulen ja merenkäynin vuoksi luovuimme ajatuksesta. Lisäksi totesimme, että paikalliset valasretkijärjestäjät tietäIsivät paikat, joihin kannattaisI tietyillä säillä mennä. Miljan perheineen meni sitten järjestetylle valasretkelle, mutta keli oli silloinkin hyvin keikkuva. Eikä valaita näkynyt, mutta iso lauma delfiinejä kylläkin. Pojat olivat ihan tyytyväisiä näkemäänsä.

Nautimme suunnatomasti yhteisestä lomasta Miljan, Timon, Laurin ja Tuomaksen kanssa. Valitettavasti heidän lomansa päättyi ja oli haikein mielin hyvästeltävä heidät. Heidän kotimatkansa oli ikävä kyllä  varsin takkuinen: Lissabonissa oli lakko, joka sekoitti jatkolennon sieltä täysin. Vasta 1,5 vuorokauden kuluttua saapuivat väsyneet matkalaiset kotiin Espoon Vanttilaan, kuulemma kuitenkin matkaansa varsin tyytyväisinä.

Kun vieraat olivat lähteneet, kiersimme vielä yhdessä saaren länsipuolta. Kävimme mm. Ponta da Ferrariassa, jossa on mereen valunut iso laavamuodostelma. Takaisin Ponta Delgadaan ajoimme kaksoisjärvien, Lagoa Verden ja Lagoa Azulin, kautta.
Ponta da Ferraria
Lagoa Verde and Lagoa Azul
Loman ja turistikierrosten jälkeen on vähitellen ruvettava valmistautumaan seuraavaan legiin, joko Englantiin tai Ranskaan. Vene pitää taas laittaa purjehduskuntoon ja hoitaa kaikki "juoksevat asiat". Täällä ei saa nettiyhteyttä veneeseen, joten pitää mennä tietokoneen kanssa rantakahvilaan, jossa on langaton verkko. Pitää myös hankkia provianttia paneutuen tällä kertaa vähän paremmin tuoremuonan hankintaan kuin viimeksi.
Eilen saapui viereemme s/y Valentina ja tutustuimme  Ristoon ja Helinään, jotka ovat kiertäneet 3 vuotta maailmaa, purjehtineet Etelä-Amerikan ympäri Patagonian ja Beagelin kanavan kautta Tyynelle Merelle. Vietimme heidän kanssaan todella mielenkiintoisen ja unohtumattoman illan; heillä oli paljon mielenkiintoista kerrottavaa.  Tosi antoisaa, että ystäväpiiri laajenee ja saa uusia näkökulmia ja kokemuksia.
Nyt on kuitenkin päällimmäisenä matkan jatkaminen, tarkka harkinta säiden suhteen ja viimeisten asioiden hoitaminen. Edessä on pitkä 1300 Nm:n matka, jossa säät voivat olla varsin oikukkaat.
  
Chenoa and Valentina in Ponta Delgada

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti