26.8.2010

Delfzijl - Den Helder 25. - 26.8.2010, 121,3 Nm

Kiertolaisveri näyttää meissä vahvistuvan, kun taas teki mieli vaihtaa paikkaa. Pähkäiltiin tuuli- ja vuorovesikarttojen kanssa koko aamupäivä. Riitta on expertti löytämään oikeat asiat netistä. Riitan aikaisempi, jopa vastenmielinen suhtautuminen koko tähän projektiin, on muuttunut täysin, nyt tätä tehdään yhdessä, asia jota arvostan suunnattomasti.
Oli päätettävä lähdetäänkö nyt vai yöllä seuraavn laskuveden alussa. Lähdetään nyt (16.35). Kova vastatuuli ja aallokko ottaa meidät vastaan satamakanavan jälkeen jokisuistossa. Kasvavassa terävässä aallokossa ja vastatuulessa vauhti katoaa lähes kokonaan. Kuitenkin tulee jokimatkan keskinopeudeksi hieman yli 8 Kn myötävirran ansiosta. Sama tahti jatkuu merellä, kunnes tuuli yöllä tyyntyy ja rupea kääntymään. Aamuyöstä se on täysin myötäinen ja rupeaa kiihtymään yöllä VHF:ästä kuulemamme "gale warning" lukemiin. Ennusteiden mukaan tuulien piti yltyä vasta seuraavana iltana.Yöllä vastaan tuleva alus rupesi tarkastelemaan voimakkaalla valolla meitä. Kohta kuuluikin VHF:stä "Netherland Coast Guard" ja alkoi hollantilainen ristikuulustelu, joka pian muuttui mukavaksi rupatteluksi ja kohteliaisuuksien vaihtamiseksi. Ihan positiivista, että joku on purjehtijoista kiinnostunut. Loppu yö ja aamu sujui 12 m/s myötätuulessa ja kasvavassa aallokossa, joka maininki mukaan lukien lähenteli 3 m. Konetta päällä pitämällä selviää meidän vanha autopilotti jotenkuten tällaisestakin kelistä. Vauhtijuhlan latisti täydellisesti lyhyt kanava matka Den Helderiin: vastatuuli, vasta-aallokko, vastavirta ja rankkasade satamaan asti. Nyt roikkuu märkiä rättejä joka naulassa, itsensäkin vois sinne sekaan ripustaa.

2 kommenttia:

  1. 29.8.2010 11:30 Suomen aikaa
    Lämpötila 13,2 °C
    Syksy alkoi n viikko sitten , Toivottavasti teillä on kuitenkin lämpimämpää.
    Vastatuulta ja moottorilla ajoa on näköjään riittänyt :)
    Niin täälläkin kun kävimme parina viikonloppuna
    Långössä. Yhteen suuntaan on päästy ajamaan Suvituuli sivutuulessa :) , viime sunnuntaina palatessa onnistuttiin pari kertaa melkein kaatamaan vene .
    No ainakin on lopultakin päästy purjehtimaan ,
    muuten kelit ok .

    Terveisin Ari ja Marija Mervi

    VastaaPoista
  2. terve teille.
    matti kävi tänään puusavotassa taas,lähetti terveisiä myös,lähti kotiin kun alkoi kova sade kuuro.erkki vayrynen

    VastaaPoista