19.3.2013

St. Pierre, Martinique 07.03.2013 *18.20 - Prince Rupert Bay, Dominica 08.03.2013 *06.50 = 12 h 30'/64,18 Nm


Asioilla kuin asioilla on useinmiten kaksi puolta, niin myös yö- ja päiväpurjehduksella. Yöllä on yleensä vähän viileämpää eikä aurinko polta, usein aallokko pienenee yöksi ja jos on pilvetöntä on usein upea tähtitaivas niinkuin tänäkin yönä. Muutenkin yösää suosi meitä, oli juuri sopiva sivumyötäinen tuuli, joka kuljetti meidät lähes perille asti.  Ihan loppumatkasta tuuli heikkeni ja oli otettava Perkins avuksi. Tulimme Dominican pohjoisosassa olevaan Prince Rupert Bayhin Portsmouthin edustalla aamuhämärissä. Huomasimme lahdella 2 muutakin suomalaisvenettä, joista toinen oli Draconis II ja toinen Snoopy, jonka olimme viimeksi tavanneet Trinidadissa. Ankkuroimme aamuhämärässä tapamme mukaan hieman muiden ankkurissa olijoiden taakse ja nautimme sen jälkeen tavaksi tulleen maahantuloaamiaisen: pekoonia, munia ja kuohuviiniä. Sen jälkeen oli pakko maksaa edellisen yön univelat parin tunnin torkuilla. Herättyämme lähdimme etsimään maahantulovirastoa. Se löytyi lahden toiselta puolelta teollisuushallia muistuttavan rakennuksen kupeesta.  Muodollisuudet hoituivat helposti ja virkailijat olivat tosi ystävällisiä. Dominicassa ei tarvitse kirjautua erikseen ulos maasta, vaan yksi käynti riittää sekä maahantuloa että -lähtöä varten.

Snoopy

Dominica on itsenäinen saarivaltio, joka kuuluu Brittish Commonwealthiin. Asukkaita on n. 80.000, pääkaupunki on Roseau, kieli englanti, raha East Caribbean dollari eli EC.  Saari on toistaiseksi säästynyt melko hyvin massaturismilta ja on siksi paljon alkukantaisempi ja samalla myös ehkä kiinnostavampi kuin muut Karibian saaret. Ihmiset ovat erittäin ystävällisiä.

Breakfast on the porch, Portsmouth

Ankkurilahdella toimii järjestäytynyt Boat-Boys -yhdistys, jonka kautta saa kaikenlaista palvelua. He järjestävät mm. saarikierroksia ja muita retkiä sekä organisoivat joka sunnuntai veneilijöille barbeque-illallisen rannassa. Tämän toiminnan ansiosta Portsmouthin lahdesta on tullut huomattavasti aiempaa turvallisempi ankkuripaikka, mikä näkyy veneiden lisääntyneestä määrästä.



Prince Rupert Bay
Teimme sight-seeing-kierroksen pikkubussilla. Mukana oli Matti Snoopy-veneestä sekä pariskunta norjalaisveneestä. Kiersimme saaren pohjois- ja koillisosia oppaamme Robertin johdolla. Näimme upeita maisemia mm. punaisen vuoren meren rannalla. Matkan varrella pysähdyimme katsomaan perinteisen kanootin kaiverrusta isosta puun rungosta. Lopuksi kapusimme alas jyrkkää rinnettä ja kapeata polkua pitkin viidakon keskellä olevalle putoukselle, jonka alla oli luonnon muovaama uima-allas.


Red Rock
Dominican art


Our guide Robert helping Matti over the river


Toinen tekemämme retki vei meidät Indian-riverille. Retki tehtiin soutaen, moottorin käyttö on joella kielletty. Opas esitteli meille paikan, jossa joitakin kohtauksia "Pirates of Caribbean" -elokuvasta on filmattu. Näimme joen varrella lintuja ja rapuja ja nautimme aikaisen aamun rauhallisesta tunnelmasta.

Indian River

Riitta ja Jorma Draconis II:sta tuntevat monien Karibialla viettämiensä talvien ansiosta myös Dominican erittäin hyvin ja toimivat meille täälläkin erinomaisina oppaina. Tutustuimme Jorman johdolla Fort Shirley'iin ja kiipesimme sen vieressä olevalle kukkulalle, josta on upeat näköalat sekä Guadaloupen suuntaan että Prince Rupertin ankkurilahdelle. Kukkulan rinteitä kiertää luontopolku, jonka varrella on vanhoja linnoituksen raunioita. Yhdestä rauniorakennuksesta löysimme lepakkoyhdyskunnan päiväunillaan. Viidakkomaisessa maastossa olevat rauniot tarjosivat hienot puitteet tehdä "Indiana Jones" -tyylinen pieni videonpätkä lapsenlapsille.



Fort Shirley
Dominica tuntuu niin mielenkiintoiselta, että viihtyisimme täällä pitkäänkin. Valitettavasti meillä on taas tekniikkaongelmia, joita täällä ei pystytä korjaamaan. Veneen käyttöakut ovat tulleet 7 vuoden käytön jälkeen matkansa päähän. 8:sta akusta ainoastaan yksi toimii enää kunnolla, joten meidän pitää rajoittaa sähkön käyttöa ja generaattoria joutuu käyttämään pari kertaa päivässä muutaman tunnin.  Edessä on uusien akkujen osto joko Guadaloupelta,  Antigualta tai St. Martinilta. Yritämme sinnitellä siihen asti sulkemalla vuorotellen pakastimen tai jääkaapin. Tilanne helpottunee huomattavasti, kunhan saamme syötyä pakastimen tyhjäksi, minkä jälkeen voimme sulkea sen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti