16.12.2012

GRENADA



Vaikka olemme olleet Grenadassa yhteensä jo yli kuukauden, emme ole ehtineet vielä tutustua saareen telakkaa ja sen lähiympäristöä lukuun ottamatta.  Nyt vihdoinkin se puute on ainakin jossain määrin korjattu.
Oltuamme vajaat 2 viikkoa ankkurissa Prickly Bayssa siirryimme 2 tunnin purjehduksella ankkuriin St. George´sin edustalle.  Siellä juhlistimme itsenäisyyspäivää  nauttimalla pullollisen kuohuviiniä. Kynttilöitä ei voinut polttaa, koska maininki keikutti venettä sen verran, että se ei paloturvallisesti olisi ollut viisasta. Muutaman päivän ankkurissa olon jälkeen siirryimme Port Louisin marinaan. Marina on todella hieno, viimeisen päälle siisti ja hyvin hoidettu.
Swimming Pool in the Port Louis Marina 

Chenoa in Port Louis Marina
Marinassa tapasimme telakkanaapurimme Windflowerin. Erik on jo lähtenyt takaisin Suomeen, mutta Kalle valmisteli venettä n.  3 viikon seisokkia varten. Halusivat vietttää joulun Koto-Suomessa.

Kun Chenoa oli turvallisesti marinassa, lähdimme saarikierrokselle. Oppaanamme oli Mr. Cutti. Mukana oli kaikkiaan 6 veneilijää. Cutti on todella tehtäväänsä paneutunut. Hän kertoi yksityiskohtaisesti saaren kasveista ja hedelmistä ja hyppäsi aina välillä tien poskeen poimimaan maistiaisia.

Mr. Cutti
 Kävimme Annandalen vesiputouksilla, jossa osa porukasta kävi uimassa. Matkamme jatkui Grand Etang -luonnonsuojelualueelle, jossa tutustuimme paikallisiin apinoihin (Mona Monkey).

Riitta at the water falls
Mona Monkey

  Kävimme myös kaakaopapujen lajittelulaitoksessa sekä muskottien käsittelykeskuksessa. Muskotti on Grenadan kansalliskasvi, joka on kuvattu maan lipussakin. Grenada on maailman toiseksi suurin muskotin tuottaja Indonesian jälkeen. Mausteet ovat hedelmien ja rommin ohella Grenadan tärkeimpiä vientituotteita. Grenadaa kutsutaankin Maustesaareksi, Spice Island. Ohjelmaan kuului tietysti myös käynti rommitehtaalla. Kohteemme oli maan vanhin rommitehdas, jossa valmistus tapahtuu ilmeisesti lähes alkuperäisen menetelmän mukaan (tehdas tuottaa ainoastaan valkoista rommia). Lopputulosta voi verrata vaikka Suomalaiseen pontikkaan.
Cocoa beans drying in the sun

Retken kohokohta oli varmaan ainakin Lenskin mielestä käynti saaren vanhalla lentokentällä,  jossa kuvernöörin luvalla pidetään autojen kiihdytyskilpailuja. Paikallista ilmailuhistoriaa oli se verran jäljellä, että lehmälaitumella oli neuvostovalmisteiset  AN-2  ja ilmeisesti AN-24 -hylyt. Koneet olivat jäänteitä maan vasemmistokaudelta,  jolloin Grenadalla oli läheiset suhteet Neuvostoliittoon ja Kuubaan. Vuonna 1983 amerikkalaiset tekivät Grenadaan maihinnousun estääkseen Grenadaa muuttumasta liiaksi Neuvostoliiton vasallivaltioksi Kuuban tavoin.

Tällä hetkellä Grenada on demokraattinen, itsenäinen saarivaltio, johon kuuluu pääsaaren lisäksi kaksi pienempää saarta, Carriacou ja Petit Martinique. Kokonaispinta-ala on 344 km2 . Asukasluku on n. 100.000, kieli englanti, valuutta East Caribbean Dollari. Pääkaupunki on   St. George´s. Ihmiset ovat tosi ystävällisiä ja huumorintajuisia.
St. George´s
Saarikierroksen jälkeen olemme vielä marinassa joitakin päiviä ja valmistaudumme tämän kauden ensimmäiselle pitemmälle purjehdukselle kohti Trinidadia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti